
Koshary
"Košarí" je jedným z najchutnejších a najobľúbenejších pokrmov v Egypte vôbec. Je pripravované z ryže, cestovín a šošovice, preliate jemne pikantnou omáčkou.
Ingrediencie:
- 2 šálky ryže
- 3 šálky vody
- 1 balík makarónov alebo kolienok
- 1 šálka šošovice namočenej vo vode
- 5 cibúľ, nakrájaných na mesiačiky alebo na jemno podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku, prelisovaného
- 2 PL octu
- 4 zrelé paradajky nakrájané na kocky
- 1/2 šálky paradajkového pretlaku
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 2 1/2 ČL mletej rasce
- 1/4 ČL kajenského korenia
- olej
- soľ

Postup
Na troche rozpáleného oleja opekáme ryžu asi 3 min. Pridáme 3 šálky vody a asi 1 ČL soli. Privedieme v varu, potom znížime teplotu na najnižšiu a pomaly varíme kým ryža nezmäkne a nevsiakne vodu, cca 20-25 min. Cestoviny uvaríme v osolenej vode (pozor aby sa neprevarili) a po scedení ich udržiavame v teple. Šošovicu namáčame asi 30 min., potom ju prepláchneme a dáme variť do 2 šálok vriacej vody. Znova privedieme v varu a varíme, kým šošovica nezmäkne, cca 15-20 min. Potom vmiešane 1/2 ČL soli. Vo veľkej panvici porestujeme cibuľku na oleji do zlatova a pridáme aj cesnak, a chvíľu ešte miešame. Polovicu cibule vyberieme a necháme odkvapkať a druhú polovicu necháme v panvici a zalejeme octom, nakrájanými paradajkami, pretlakom a koreninami. Privedieme do varu a potom dusíme na miernom plameni asi 12 min. Podľa chuti dosolíme. Podávame tak, že na tanier dáme v rovnakom pomere ryžu, cestoviny a šošovicu, prelejeme omáčkou a posypeme opraženou cibuľkou. Na ozdobu sa môže použiť aj varený cícer.