
Hummus
Tradičná stredovýchodná dobrota je pomerne známa už aj u nás. Skvele nahrádza majonézu, na rozdiel od ktorej je hummus zdravý a nutrične veľmi bohatý na živiny.
Ingrediencie:
- 400 g cíceru
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti aj viac)
- 4 PL olivového oleja
- 2 PL tahini pasty (nájdete v predajniach so zdravou stravou alebo DM drogerie)
- šťava z jedného citróna
- voda podľa potreby

Postup
Cícer deň vopred namočíme. Pred varením ho scedíme a dáme variť do čistej vody na asi 1,5 hodiny, do mäkka. Môžeme použiť aj konzervovaný cícer, ale ten prepláchneme od slaného nálevu. Po vychladnutí scedený cícer rozmixujeme spolu s ostatnými prísadami, môžeme pridať trochu vody, nemal by byť príliš hustý. Možno ozdobiť koriandrovou alebo petržlenovou vňaťou, podávame k zelenine, mäsu, falafelu, chuti sa medze nekladú :)
K hummusu a falafelu tradične patrí aj salata baladi, čo je šalát z nadrobno nakrájanej uhorky, červenej cibule, paradajky a štedrého množstva petržlenovej vňate.