Falafel

19.05.2023

Vyprážané cícerové guľôčky chutia vynikajúco s hummusom alebo tahini pastou a čerstvou zeleninou. Niekde sa podávajú aj ako vegetariánska náhrada kebabu v placke. Pridaním väčšieho podielu čerstvej sekanej saturejky vznikne ešte chutnejšia Taamiyya zelenkavej farby. Niektorí na jej prípravu namiesto cíceru používajú varený mladý bôb.

Ingrediencie

  • 2 šálky suchého cíceru
  • 1 menšia cibuľa, nakrájaná
  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
  • 3-5 strúčikov cesnaku
  • 1,5 PL múky
  • 1 3/4 ČL soli
  • 2 ČL rasce
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1/4 ČL čierneho korenia
  • 1/4 ČL kajenského korenia
  • štipka mletého kardamónu
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • Postup

    Cícer dáme do veľkej misy a zalejeme tak, aby bola voda 3 cm nad cícerom. Necháme ho namočený celú noc, zdvojnásobí svoj objem. Na druhý deň poriadne prepláchneme, dáme do mixéra spolu s nakrájanou cibuľou, cesnakom, petržlenom, múkou, soľou a všetkými koreninami. Mixujte kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu, mala by byť trochu ako kus kus ale aj trochu lepivá. Misku zakryte fóliu a nechajte postáť v chladničke asi dve hodiny. Do panvice dajte rozpáliť olej, tak aby siahal do asi do polovice guličiek falafelu, ktoré by nemali byť príliš veľké, prípadne môžete dovarovať do malých fašírok. Falafel najprv bude držať pohromade jemne, ale keď sa začne opekať tak spevnie. mal by sa opekať z každej strany asi 2-3 min. Ak sa vám stane, že sa vám falafel pri vysmážaní rozpadá, môžete pridať trochu múky a ak nepomôže, tak pridajte vajce, to by malo pomôcť určite. Väčšinou to ale nie je potrebné. Jemne orechovú príchuť falafelu pridá obalenie v sezame pred vyprážaním.