
Basbousa
Klasický krupicový koláčik preliaty sladkým sirupom, jednoduchý na prípravu a časovo nenáročný. Používame šálku s objemom 250 ml.
Ingrediencie:
- 21/2 šálky hrubej krupice
- 1 šálka strúhaného kokosu
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/2 šálky polohrubej múky
- 200 g roztopeného masla
- 300 g bieleho jogurtu
- vanilkový extrakt (môže sa nahradiť troškou arómy alebo vanilkovým cukrom)
- blanšírované mandle alebo iné oriešky na ozdobu
Sirup:
- 11/2 šálky kryštálového cukru
- 1 šálka vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica ružovej vody (voliteľné)

Postup
Rúru dáme vyhriať na 190°C. Zmiešame všetky ingrediencie na cesto do hutnej hmoty, ktorá by nemala byť úplne sypká ale ani úplne lepivá - len tak aby držala po kope. Cesto dáme do vymasteného plechu (stredná veľkosť), poutláčame a zarovnáme povrch. Nakrájame na malé kúsky kosoštvorcového tvaru a do stredu každého zapichneme mandľu. Pečieme do zlatista asi pol hodinu.
Kým sa pečie koláč, pripravíme si sirup rozpustením všetkých ingrediencií vo vode, necháme jemne prevariť. Hneď ako vytiahneme koláč z rúry, ešte horúci zalejeme sirupom a necháme ho vsiaknuť sa. Basbousa sa môže pripravovať vo viacerých variantách, napríklad s ovocnými pudingami alebo priamo s ovocím zapečeným v koláči.