Egyptská kuchyňa

Do určitej miery je egyptská kuchyňa postavená len na dvoch jedlách: fuul a taamiyya. Skôr či neskôr sa vás nejaký Egypťan pravdepodobne opýta, či ste ich už chutnali a zrejme sa pri tom bude pošklebovať, lebo Egypťania si nevedia predstaviť, že by tieto jednoduché jedla dokázali nadchnúť cudzincov. Fuul je kaša z hnedých fazúľ, varená niekoľko hodín, ochutená sezamovou omáčkou, citrónom, rôznym korením, olejom a niekedy rajčinou. Taamiyya sú chrumkavé fritované zeleninové guličky podobné falafelu, ale majú väčší podiel natrhanej čerstvej saturejky. Oba pokrmy sú síce považované za jedlá chudobných, sú ale vyslovene bohaté na živiny, zdravé a preto sa jedia na raňajky. Dokonca sú dnes v rôznych variáciách podávané aj v luxusných reštauráciách. 

Ku všetkým jedlám patrí chlieb v tvare placky, ktorý Egypťania nazývajú životom - aish. Aish Balady je vidiecky chlieb, tmavý a celozrnný. Chutná, no tak trochu vzácna špecialita je aish shamsi, slnečný chlieb, ktorý sa je predovšetkým v Hornom Egypte a v oázach. Placka sa nechá nakysnúť v horúcom púštnom piesku a pečie sa večer, päť minút v práve vyhasnutej peci. 

Každé jedlo spestruje mnoho malých vedľajších pokrmov, ktoré môžeme len ťažko označiť predkrmami. Patria k nim napríklad chutné omáčky, či iné studené jedlá, ktorým sa v Egypte hovorí mezze. Najobľúbenejšia z nich je tahini - olejová sezamová pasta, tiež hummus - kaša z cíceru a tahinu a baba ghannug - sezamová omáčka s baklažánom. Výborné sú aj pokrmy mahshi, ktoré sú zhotovené z rôzne plnených šalátových alebo vínnych listov. Každé jedlo je doplnené malým tanierom tur-shi, cibuľou v slanom náleve, reďkovkami, mrkvou a inou zeleninou. 

Hlavné teplé jedlo dňa jedia Egypťania neskoro večer, mäsová kuchyňa nieje príliš pestrá. Už po tisíce rokov sa na stôl dostáva to, čo je možné vypestovať v údolí Nílu a to je predovšetkým zelenina a ryža. Aj preto je Egypt raj vegetariánov, zeleninové jedlá sú rozmanité a chutné. Mäso ako shawerma (chutnejšia verzia kebabu), kufta, kura alebo holub sa grilujú na drevenom uhlí. Nájde sa aj červené mäso okrem bravčového, ktoré zakazuje islam. Hlavne v morských oblastiach sú tiež výborne pripravované pokrmy z rýb a morských pokladov. 

Pre Horný Egypt sú typické tagin, mäsovo-zeleninové eintopfy z pece, známe sú aj ako tadshin. Obzvlášť chutný je bamia tagin, eintopf obohatený jedlým ibiškom a rajčinami. Medzi špeciality patrí v každom prípade grilované kura firaakh mashwi. Veľmi obľúbená je aj molokhyya, hustá zelená polievka, pripravovaná z bylín podobných žihľave. Je to národné jedlo, a aj keď nie je priamo uvedená v jedálnom lístku, vypýtajte si ju, dostanete ju všade. 

Po jedle sa podáva silná čierna káva, alebo silný čierny čaj len s cukrom - shai alebo aj s lístkami čerstvej mäty - shai bi-nana. Egypt je rajom pre milovníkov čerstvo vylisovaných ovocných štiav, ktoré sa často pripravujú len rozomletím dužiny na kašu. Zvlášť chutné sú čerstvé šťavy z manga (nie hotelové limonády!),pripravované v období medzi júnom a októbrom. Vynikajúci tradičný nápoj je aj karkadeh, alebo ibištekový čaj.